Şəffaf yumurta təcrübəsi

Text Page

Bu çox mürəkkəb olmayan bir fəaliyyətdir.

Sadəcə ehtiyacınız var:

Yumurta

Adi ağ sirkə

Qapaqlı bir şüşə qab

Nə etməli?

1. Bir şüşə qaba bir yumurta əlavə edin.

Kiçik uşaqların bankanı yan tərəfindən tutması və yumurtanın içinə yumşaq bir şəkildə qoyması daha asandır. Ağzı geniş olan bir şüşə qab seçməyinizi məsləhət görürəm, çünki yumurtanız azca şişəcək və bankanın açılması üçün çox böyüyə bilər.

2. Sirkə əlavə edin.

Yumurtanı örtmək üçün kifayət qədər sirkə tökün. Yumurtalarımız əvvəlcə üzdü, ancaq sonra batdı.

3. Qabarcıqlara baxın!

Sirkə əlavə edildikdən bir dəqiqə sonra yumurta qabığında kiçik karbon dioksid qazı balonları (qazlı içkilərin hamısını qaz halına gətirən eyni qaz) çıxır. Bu, bankanın içində baş verən kimyəvi reaksiyanın bir hissəsidir.

4. Qapağını bağlayın və bir neçə gün, bəlkə də bir həftə gözləyin.

Yumurta bir az böyüyür (osmoz səbəbi ilə). Qəhvəyi yumurta qabığının rəngi solur. Sirkənin səthində bir qabıq qatı görünür.

5. Yumurtanı sirkədən diqqətlə çıxarın. Qalan yumurta qabığını yuyun və yumşaq bir şəkildə ovuşdurun.

Sadəcə bir toxunuşda yumurta qabığının silindiyini gördük. Nəm təbaşir tozunu silmək kimidir. (Yumurta qabığınız asanlıqla çıxmırsa, bir gün daha çox sirkə içində islatmanız lazım ola bilər).

6. Sonda isə qabıqsız (və ya çılpaq) bir yumurtanız var.

 

Çılpaq yumurtalar sərin olur. Daxili membran toxunulmaz qalır, buna görə yumurta kifayət qədər kauçuk hissi verir. Onları yumşaq bir şəkildə sıxa bilərsiniz. Yumurtalar şəffafdır, ona görə də hər zaman zirvəyə üzən sarısını görə bilərsiniz.

Çılpaq yumurtanızı çox aşağı bir hündürlükdən (təxminən bir qarış və ya daha az) yerə atırsınızsa, ehtimal ki, rezin top kimi sıçrayış edə bilərsiniz.